В Пловдив се проведе  пресконференция по проект „По пътищата на цивилизацията”, съобщи за медиите пресцентърът на община Асеновград. 

„По пътищата на цивилизацията“ е дългосрочен туристически проект на Оперативна програма „Регионално развитие“, който цели да развие културно-историческия и религиозен туризъм в общините Пловдив, Асеновград и Родопи. Бенефициент е община Пловдив в партньорство с общините Асеновград и Родопи. 

Партньорството между трите общини е напълно естествено, поради многото културно-исторически обекти, които ги свързват, лесния контакти и достъп между тях, както и естественият път от Пловдив до Пампорово, който работи от години и е популярен сред българската публика. Обединяващият мотив е също и древният път на цивилизациите, популярен като „Вия Диагоналис“.

 Селектирането на обектите е било сложен процес, поради желанието на общините да включат максимално много обекти, но финалният списък включва добре познатите ни Римски стадион, Античен театър, Асенова крепост, църкви, манастири и много др.

 Целта е да допринесе в дългосрочен план за повишаването, привлекателността и конкурентоспособността на района, и като цяло  – за подобряване, обновяване и доразвиване на съществуващите туристически атракции и продукти на територията на общината и региона.

Продължителността на проекта е 18 месеца, а стойността му е 470 744 лв. Община Асеновград участва в проекта с туристически пакети, които включват обекти като Асеновата крепост, манастирите на територията на общината, някои от емблематичните църкви и др.

В пресконференцията участваха зам.-кметовете на общините Пловдив и Асеновград Стефан Стоянов и инж. Мария Вълканова и представител на община Родопи.