Телевизия ТВ САТ КОМ

Община Асеновград разширява зоните на безплатен интернет на публични места

„Община Асеновград е сред 113-те български общини, които ще получат
ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Стойността на ваучерите е 15 000 лв. и възнамеряваме чрез това безвъзмездно финансиране да разширим мрежата на безплатен интернет, предоставян от Община Асеновград, която изградихме още през 2012 г.”- каза пред журналисти кметът на общината д-р Емил Караиванов. „Преди 6 години създадохме 4 такива зони, които поддържаме – районът на ж.п. гарата, на централния площад, паркът до ОУ „Христо Ботев” /Кавърджията/ и до лятното кино”- допълни още д-р Караиванов. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа. Основният принцип за избор на победителите е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.
До края на 2018 г. се очаква спечелилите да подпишат споразумение с
Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.
Ангажиментът на Общината след това ще бъде да заплаща таксите за
финансирането на абонамент за интернет и поддръжка на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен достъп за всички граждани и посетители на тези обекти. Плановете на Общината са да поеме този вид разход за период от поне три години.

Exit mobile version