Най-големият от трите е проектът „Учи и спечели”. Той е на стойност 23 000 лв. Общината кандидатства към Центъра за образователна интеграция на деца от етнически малцинства към Министерството на образованието и науката. Проектът е насочен към родители, които не желаят децата им да продължат образованието си, както и към деца, които са допуснали голям брой безпричинни отсъствия. Целевата група включва родители и деца от ромски произход. Ако проектът бъде одобрен, то той ще стартира през есента.
 
Вторият проект е с интересното наименование „Графити стрийт батъл” и е насочен към деца и младежи в риск, извършили противообществени прояви. Той ще представлява състезание с графити и целта му ще бъде да спомогне за интеграция на деца в риск и ще се проведе на няколко етапа. За осъществяването на проекта Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни ще кандидатства за сумата от 4 500 лв. към фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика.
 
„Младежи без граници: добри практики в управлението на младежки центрове и работа с младежи в риск” към фондация „С.Е.Г.А.” е третият проект, по който общината, в партньорство със Сдружение „Устремени”-гр. Асеновград, проявява интерес за участие. Той цели подкрепа за социална интеграция на младежи в риск и ще проучва добри практики от град Тоскана, Италия.