Първото постъпило заявление, което ще гласуват общинските съветници на Асеновград на майската сесия е по молба на 64-годишна асеновградчанка, с 80% трайно намалена трудоспособност, на медикаментозна терапия. Жената получава пенсия в размер на 230 лв. и месечна подкрепа от Дирекция „Социално подпомагане”- Асеновград в размер на 54 лв. Два пъти тя е подпомагана от Общинския съвет със сумата от 200лв.

Второто заявление е за възстановяване на щети от възникнал пожар в заведение, решението на сформираната комисия е за отпускане на еднократна финансова помощ в размер на 500 лв. Семейството е от село Боянци, което по становище на кмета на селото е в тежко здравословно и финансово състояние, е следващият случай, който ще бъде разгледан за гласуване. Жената е с множество заболявания и операция на лявото ходило, а съпругът е с 50% намалена трудоспособност. Доходите на семейството са от пенсията на мъжа, която е в размер на 464 лв. До момента двамата не са получавали помощ от Общината.

Друг случай касае 64-годишна асеновградчанка, която моли за финансово подпомагане в размер на 1900 лв. за възстановяване на разходи за медицински консумативи за направена оперативна интервенция. Жената е с 80% трудова нетрудоспособност, пенсията й е в размер на 230 лв, а Дирекция ”Социално подпомагане” й изплаща месечна помощ в размер на 54 лв. Жителка на общината със 73% трудова нетрудоспособност и операция на едното око, за която е платено 1050 лв. също има нужда от финансова подкрепа. Доходите й от пенсия са в размер на 226 лв, а социалните служби добавят към месечния й бюджет още 64 лв.

сесия28- годишна майка моли Общината за финансова подкрепа със сумата от 1500 лв. за лечение на детето й , което е с 95% степен на увреждане с чужда по мощ. До момента то не е получавало подпомагане от Общинския съвет.

Последните две точки от дневния ред разглежда два случая за отпускане на средства за наемане на лица за полагане на грижи. В единия случай се касае за лице в тежко здравословно състояние и 100 % увреждане с потребност чужда помощ, а другото е асеновградчанка, диагностицирана с мозъчен инфаркт, на домашно лечение и без възможност самостоятелно да се обслужва.

Дали и с какви средства ще бъдат подпомогнати тези асеновградчани ще стане ясно на 27 май. по време на 10-то Редовно заседание на Общинския съвет на Асеновград.