Илия Зюмбилев заема длъжността областен управител на Пловдив само от няколко дни и една от първите му задачи бе да проведе среща с общинските кметове. Целта на срещата бе Общините да представят неотложни проблеми, чакащи своето решение от дълго време. 

Новият областен управител на Пловдив Илия Зюмбилев проведе среща с кметовете и представители на администрацията на общините от областта. „Срещата бе много ползотворна, поставиха се изключително много проблеми, които не са намерили дългогодишно решение през годините. Сега те ще намерят съдействие от областния управител“, заяви Зюмбилев след края на срещата.

Проектите са изключително важни, с много голяма стойност. Част от тях ще получат възможност за финансиране от държавния бюджет или от плана за възстановяване и устойчивост, допълни областният управител, като подчерта, че всяка една община акцентира върху основните си проблеми, а ние отправихме въпрос: какво са определили от Община Асеновград, като най-неотложни задачи за решаване. Отговорът предостави зам.-областният управител Димитър Добрев, който заяви, че зам.-кметът на Асеновград инж. Стоян Димитров е посочил дългогодишният проблем с моста до пазара в града. Действително този мост е в предаварийно състояние години наред. В същото време той е изключително натоварен, през него ежедневно преминават стотици, а може би и повече, превозни средства. Сега от областна управа обещаха да се инициира среща с АПИ, тъй като пътната агенция има ангажимент към поддръжката на моста, част от републиканската пътна мрежа.
Един от дискутираните въпроси по време на срещата, споменат като особено важен за областта е изграждането на Градската железница или т.нар. S-ban. Всъщност това, Градската железница да стигне до Асеновград и да преминава през летище „Пловдив“, е другият, важен за Община Асеновград, проект, посочен от общинската администрация. Инж. Стоян Димитров е припомнил и че след ремонта на пътищата за Кърджали и Първомай, все още няма поставени знаци по тези трасета.

Удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив, включително и довършването на допълнителния лъч от Асеновградско шосе към АМ „Тракия“ пък е сред приоритетите на община Пловдив. А относно това, че проблемите, свързани с ВиК, са били сред основните, споменати от 18-тте Общини, областният управител Илия Зюмбилев коментира, че ще бъдат посикани законодателни промени в тази връзка.
Почти всички общини имат проекти, свързани с изграждането на вътрешната инфраструктура, на нови водопроводи, канализации и пречиствателни станции, които след това се предават на ВиК-дружеството. Такава е практиката в момента, получава се нещо готово, а след това се вдига цената на водата за потребителите, така че трябва да има законодателни промени, допълни и зам.-областният управител Димитър Добрев.