Във връзка със завишената заболяеваемост от остри респираторни заболявания, от начало на годината в Пловдивска област, от РЗИ Пловдив разпоредиха следните предепидемиологични мерки:

– Преустановяват се плановите консултации на здрави и
бременни жени и кърмачета;

– Преустановява се провеждането на профилактични прегледи и имунизации;

– Прекратяват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.

– Повишава се взискателността при провеждане на сутрешния филтър в детските заведения, за недопускане на болни деца и персонал.

– Повишава се и взискателността при провеждане на санитарно противоепидемичните мероприятия в детски и учебни заведения, включително дезинфекционен режим и често проветряване.

– Необходимо е незабавно информиране на РЗИ отдел „Противоепидемичен контрол“ при регистриране на множество грипоподобни случаи.

– Обслужване на болни от грип и ОПЗ  и ОПЛ по домовете.

– Извършва се системно и ефективно наблюдение и лечение на заболели, оставени на домашно лечение, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.

С тези предписания са запознати всички медицински служители в лечебните заведения за болнична помощ, ДКЦ, МЦ, МСЦ, директори на училища и детски градини, амбулатории за индивидуални практики за първична медицинска помощ, с оглед изпълнение на цитираните профилактични мерки.