Бегачи от различни български градове ще тичат от Свиленград до София на щафетен принцип, като форма на протест срещу министерското решение за ново разширение на ски зоната в Банско, което предвижда разрешаване на застрояването в 48% от територията на Национален парк Пирин. Инициативата Run for Pirin ще премине през 10 български града, в които граждани протестират срещу промените в плана за управление на парка, като във всяко от населените места бегачите ще събират послания към управляващите във връзка с решението им за застрояване на планината.

„Политиците продължават да ни игнорират! Въпреки хилядите хора излезли да протестират по улиците на над 20 града в България и още над 10 града по цял свят, глухотата на правителството се засилва. Дори отношението им към природата става още по-безочливо и безскрупулно, с открити заявки за осакатяване и на другите ни национални паркове. Време е да освежим протестите и да влеем нови сили. Ще бягаме за Пирин, но и за България!“ Това пишат организаторите на Run for Pirin в страницата на събитието във Фейсбук като уточняват, че инициативата е в подкрепа на националния протест „Спаси Пирин. Спаси България“.

Организаторите съобщават, че всички граждани, които искат да подкрепят бегачите и да предадат своите послания към управляващите във връзка с разрешението за нови застроявания на планината могат да се срещнат с участниците в щафетата на следните места:
Символичен старт: 01.02.2018 г.

Ден 1, петък, 02.02.2018 г.
Тръгване: 9:00 часа от Свиленград (Стария мост)
Преминаване през Любимец, Харманли, с. Стойките
Пристигане: около 18:00 часа в Хасково (площад Свобода)

Ден 2, събота, 03.02.2018 г.
Тръгване: 7:00 часа от Хасково, (площад Свобода)
Преминаване през с. Горски извор, с. Бяла река, с. Дълбок извор
Пристигане: около 16:00 часа в Асеновград (Информационен център)
Ден 3, неделя, 04.02.2018 г.
Тръгване: 9:00 часа от Асеновград (Информационен център)
Пристигане: около 12:00 часа в Пловдив (Площад „Съединение“)
Тръгване: 12:30 часа от Пловдив (Площад „Съединение“)
Пристигане: около 16:30 часа в Пазарджик (площад Константин Величков)
Подробна програма за следващите дни ще бъде публикувана в страницата на събитието
във Фейсбук ( https://www.facebook.com/events/1779104668830398/ ). Щафетата ще мине
още през: Велинград, Разлог, Благоевград, Дупница и ще финишира на 8 февруари в София, включвайки се в традиционния протест в четвъртък вечер за запазването на Пирин.