Лятото е в разгара си! Стомашно- чревн иинфекции и гъбички, получени след къпане в обществени водни басейни, каквито са реките, са най- често срещаните възпаления, застрашаващи нашето здраве през този сезон. Високите температури на въздуха и жешкото слънце ни подтикват да се разхладим, използвайки всяка свободна минута, в най- близкия воден басейн, какъвто е река Чая край Асеновград. тази човешка страст, обаче, крие своите рискове. Край асеновградската река жители на цяла Пловдивска област се разхлаждат в жегите, отдъхват и релаксират. Те не се притесняват да влизат във водите на речния поток, независимо от опасниите болести, които може би виреят в него. Симтомите на най- често проявенит инфекции са диария, гадене и повръщане, силно главоболие, мускулни болки, умора. Гъбичките пък се характеризират със силен сърбеж, лющене и цепене на кожата. Експерти и лекари споделиха за нашия екип няколко съвета, които могат да ни предпазят от евентуални инфекции, неусетно разпространяващи се около нас, докато отмаряме край някое езеро или река. Те съветват, ако имаме рана по тялото си, по- добре да не влизаме в такъв вид воден басейн. Това дава възможност на заразата да попадне директно в кръвта. Истината е, че няма как да се предпазим на 100%. Но все пак съществуват няколко обикновени правила, които, ако спазваме, биха ни послужили като превенция:
   1. Добре е да избягваме занемарени басейни.
   2. Когато лягаме направо върху земята на речния бряг, задължително трябва да постелим лична хавлиена кърпа.
   3. Щом излезем от водоема, е необходимо веднага хубаво да подсушим стъпалата си, за да намалим риска от зараза с гъбички.
   4. Препоръчително е да избягваме да ходим боси, както и да носим чужди вещи за лична хигиена.
   5. От изключителна важност е да внимаваме да не погълнем вода.
   Реките са благоприятна среда и за зараза с полово преносими болести като кондиломи и хламидия. За да избегнем заразяване с подобен вид заболявания, най- добрият вариант е да отбягваме да влизаме в случайни водоеми. Разбира се, такива болести не можем да хванем край река Чая, ако само се наслаждаваме на ярките лъчи на лятното слънце, които ни галят и ни покриват с бронзов загар, докато си лежим на брега.

 

 

 

Репортер: Атанаска Маркова