Община Асеновград

Общо осем са молбите за отпускане на еднократна социална помощ, които асеновградските общински съветници ще разгледат и гласуват на третото за годината Редовно заседание на общинския съвет.

60-год. мъж от Асеновград е заявил, че има нужда от отпускане на еднократна социална помощ от 300 лв. за закупуване на лекарства и плащане на наем на общинско жилище, в което е настанено семейството му. Мъжът е със 74% трайно намалена трудоспособност, с белодробна болест, на постоянна медикаментозна терапия, частично платена от НЗОК.

48-год. мъж със злокачествено новообразование на стомаха, с проведено хирургично лечение, също е сред кандидатите за социална помощ. Той и съпругата му са безработни.

33-год. жена с онкологично заболяване, с 80% трудова нетрудоспособност, с поставена водеща диагноза „Злокачествено новообразование на млечната жлеза” и установени метастази в костите, е следващият нуждаещ се жител на града, който има нужда от финансова подкрепа.

Еднократна социална помощ в размер на 1500 лв. е заявил 34-годишен мъж. Средствата са му необходими за рехабилитация и раздвижване на дясната ръка. Мъжът е с 93% трудова нетрудоспособност, заради злокачествено новообразование. През 2018 г. е наранил дясната си ръка с циркуляр, при което е настъпило разкъсване на сухожилията.

59-год. жена, пък, моли за 1000 лв. за лечение след усложнения от проведена химиотерапия. Жената е със 100% трудова нетрудоспособност, оперирана е от карценом на гърдата, установени и са метастази в костите.

Две са заявленията за отпускане на еднократна социална помощ за наемане на лице, което да обгрижва нуждаещият се. Едното е постъпило от 64-год. жена, със 100% трудова нетрудоспособност, която от три месеца е на легло и е трудноподвижна. Второто заявление е от 45-год. жена, във връзка с нуждата от обгрижване на дъщеря и, която е със 95% трудова нетрудоспособност и потребност от чужда помощ. Детето не може да ходи, да се обслужва само и да прави елементарни движения без помощ, което налага постоянното присъствие на човек, който да се грижи за нея.

Неженен младеж на 22 години, отгледан в ДДЛРГ „Таню Войвода” , също е заявил, че има нужда от финансова подкрепа. След закриване на дома през 2015 г. момчето е постъпило в социално заведение от резидентен тип „Наблюдавано жилище“ в град Пловдив, но през 2017 г. настаняването му е прекратено. В  момента той живее в жилище под наем със свой приятел. Включен е в социалната услуга „Обществена трапезария”, регистриран е като безработен в Бюрото по труда в града и не разполага с никакви средства.

Ще бъдат ли подпомогнати тези асеновградчани и с какви средства, предстои да разберем на 28 март, когато ще се проведе 39-тото Редовно заседание на общинския съвет в града.