пенсионери

70 лева допълнителната сума за Великден за българските пенсионери, ще се изплаща от 15 април. Това обявиха от Националния осигурителен институт.

Сумата от 70 лв ще достигне до над 2 милиона пенсионери. Тя не зависи от размера на получаваната пенсия. За тази финансова подкрепа Министерският съвет прие постановление, с което одобри допълнителен трансфер в размер на близо 143 млн. лева по бюджета на ДОО за 2022 г.

От Националния осигурителен институт информират, че редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за настоящия месец, ще се извърши в периода между 7 и 20 април. Отново едновременно с тях ще бъдат направени и допълнителните плащания от 60 лв., с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка. Това е  помощ, добила популярност като „ковид добавка“.

Съобразно предварително изготвен график, ще се извърши изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлика чрез пощенските станции. Той ще бъде предварително обявен във всяка една от тях.

От НОИ напомнят, че новите размери на социалната пенсия за инвалидност се отнасят  за отпуснатите пенсии с начална дата след 31.03.2022 г., както и за заварените пенсии,  отпуснати преди началото на месец април.