Д-р Христо Грудев -кмет на община Асеновград

 

„Тази година беше интересна и смея да твърдя, че такава подобна година не е имало от новото време на България. Освен COVID-ситуацията, която продължава вече дълго време и засяга целия свят и, с която човечеството и ние, като община, се справяме колкото ни позволяват човешките и технологичните възможности, бяха проведени и три парламентарни избора и едни президентски първи и втори тур. Това създаде атмосфера, която натовари доста нашите съграждани и жителите на България, структурите, администрациите. Неминуемо всички тези фактори оказаха своето влияние върху плановете ни за развитие на градската среда през изминалата година“. Това заяви кметът на Асеновград доктор Христо Грудев по време на брифинг пред медии за дейността в общината от ноември 2020 г. до ноември 2021 г.

Общината ни е успяла да привлече около 90 000 000 лева, които държавата да инвестира в пътната инфраструктура по републикански пътища, разположени на територията на община Асеновград.

За времето от края на миналата 2029 г. до настоящия момент сме договорили външно финансиране от национални и европейски програми по няколко на брой проекти, каза още д-р Грудев.

Обновяването на НЧ „Родолюбие“ в Асеновград предстои. Тук са заложени  малко над 3 800 500 лв. Ще бъде извършен цялостен ремонт, като автентичността и старинният вид на сградната ще бъдат запазени, подменена ще бъде дограмата,  положена ще бъде вътрешна топлоизолация по външни ограждащи стени, ще се сменят ВиК и електроинсталациите. Ремонт ще бъде извършен на  санитарните възли, както и ще бъдат изградени нови. Сценичния интериор – осветлението, театралните столове, декорите,  завесите, озвучителните тела също ще бъдат ремонтирани и подменени.

Кметът на община Асеновград припомни и за обновената Спортна зала за вдигане на тежести „Иван Веселинов”. Финансирането  на проекта,в размер на 187 514 лева, бе осигурено от Министерството на младежта и спорта (ММС). Ремонтът тук включваше подмяна на дограма, вътрешни стени, ремонт на подови настилки, фасади, покрив. Монтирани бяха  нови осветителни тела, по сградата бяха направени и други подобрения.

Отново чрез финансиране от Министерството на младежта и спорта бе изградена и спортната зала в Тополово, на стойност 840 000 лева. Освен, че залата се използва  като физкултурен салон от учениците на ОУ „Отец Паисий“ в селото, тя е подходяща и за тренировки и състезания по волейбол, баскетбол,  и други видове спорт.

Около 287 000 лева бяха вложени по проект „Красива България“, за внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на общината.

По проект: „Патронажна грижа +“  бяха инвестирани  617 374 лева. Чрез тези средства се осигурява подкрепа във връзка с разпространението на COVID-19 и се предоставя грижа за възрастни хора и лица с увреждания посредством услуги в домашна среда. Инвестирани бяха и 50 000 лв.  по Фонд „Социална закрила“ за доставка и монтаж на изцяло нов специализиран асансьор в Дом за пълнолетни лица с физически увреждания (ДПЛФУ) в града.

По проект “Осигуряване на топъл обяд на територията на община Асеновград“ пък се влагат  около 206 350 лева. Тук близо 300 лица бяха подпомогнати с предоставянето на храна.

Кметът Христо Грудев представи и проектите, реализирани чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), които  привлякоха  инвестиции, чрез които бяха  изградени: зона за отдих в Новаково (9999,60 лева); обновяване на централен парк в село  Тополово (10 000 лева); създаване на кът за отдих в село Избеглии (9987,33 лева);  детска площадка в село Конуш (9999,00 лева)“.

Предстои стартиране и на нов европейски проект с наименование „Партньорство за адаптация към климатичните промени“, който ще се финансира по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“. Проектът ще се реализира съвместно с общините Смолян, Свиленград, Крушари и „Плеядес България“, както и Норвежки университет за наука и технологии в Трондхайм. 137 371 лв. е стойността на проекта за Асеновград, а целта е  да се намали ефектът от замърсяването и други дейности на човека. Предвиждат се внедряване на енергоспестяващи мерки в сградата на общинската болница в града и на Градска библиотека „Паисий Хилендарски”. За целта ще бъде монтирано автономно фотоволтаично захранване.