В началото на месец юни в Асеновград бе инициирана подписка относно отнемане на почетното гражданство на архиерейския наместник отец Йордан Георгиев. В рамките на месеца бяха събрани точно 1301 подписа. И в края на юни подписката вече бе внесена в деловодството на Общинския съвет, придружена от писмо, в което се настоява званието на отеца да бъде отнета, като са изтъкнати доводите, че свещенослужителя съзнателно разделя вярващите в града с цел облагодетелстване, системно пише доноси и фабрикува лъжи срещу неудобни за него хора, посочва се и доброволното му сътрудничество с Държавна сигурност. Така се стига до предложение, включено в Дневния ред на днешната сесия на Общински съвет – Асеновград, отнасящо се до отнемане на въпросното почетно звание. Граждани, инициирали въпросната подписка, както и такива просто подкрепящи, изложеното в нея, присъстваха на заседанието на местния парламент и очакваха да чуят неговото решение по безпрецедентната точка.   Част от присъстващите споделиха  че отец Йордан е отговорен за преместването на отец Тодор в друга асеновградска църква, а също така обвиниха архиерейския наместник за лошо държание към обичания от тях отец Тодор.

  Председателят на Общинския съвет д-р Светозар Шуманов коментира, че решението как да се гласува за въпросното предложение няма да се вземе лесно от общинските съветници, но то няма как да бъде избегнато.

  Така се стигна и до предложението възловата точка да се гласува чрез таен вот, въпреки че това не бе задължително. Съветниците трябваше да решат дали отец Йордан да остане или не почетен гражданин на Асеновград по същия начин, както го удостоиха с това звание година по-рано. Бе изяснено и че за одобрението на предложението за отмяна на това звание е необходимо да има обикновено мнозинство, т.е. повече от половината от гласувалите трябваше да го подкрепят или както бе в случая 17 при гласували 33-ма съветници. Представителите на местния парламент декларираха решението си един по един, след което бе обявен и резултатът – предложението не бе прието.  Не бе изненада, че това решение не се хареса на голяма част от присъстващите  в залата. Възмутени, те напуснаха залата.

   Така в крайна сметка отец Йордан Георгиев продължава да носи званието „Почетен гражданин на Асеновград”.