Предложението за прехвърляне на паметника „Бузлуджа“ на БСП беше отхвърлено с 12 на седем гласа на заседание на Министерския съвет. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Министърът коментира, че фактологията по казуса е ясна и напомни, че на политическата партия е напомняно пет пъти с писма за необходимостта от сключване на договор с областния управител, за да бъде финализирана процедурата по предоставяне на собствеността върху паметника и БСП да го придобие. Законът се промени през месец февруари тази година, за което са гласували всички присъстващи в залата депутати, включително тези от БСП. Законопроектът за изменение на Закона за държавната собственост беше подкрепен от БСП и на заседание на парламентарна комисия, а сега са учудени защо не могат да придобият собственост, подчерта Нанков. Единствените начини, за да придобият права върху комплекса резюмирах и на срещата на 22 юни с лидера на БСП припомни той и разясни, че на Министерския съвет е предложен вариантът, отговарящ на искането на партията за безвъзмездно предоставяне право на ползване в срок до десет години. Предложихме максималния срок, докато другите процедури са за купуване чрез търг или отдаване под наем чрез тръжна процедура. Имахме първоначално положително становище от областния управител на Стара Загора по предложената процедура, а в последствие пристигна и отрицателно, така че докато не се постигне консенсус по отношение на процедурата,  за момента е сложен край, заяви министърът. Премиерът и аз гласувахме „за“ приемане на решението, информира той.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма планове за комплекса.  Към момента официален заявителски интерес е проявен от БСП. Има много медийни интерпретации от политически лидери, други юридически лица и публични институции, но няма нищо отправено официално, коментира Николай Нанко.  От становищата на областния управител на област Стара Загора, в чието управление е обектът частна държавна собственост и в продължение на години се стопанисва и охранява, става ясно, че трябва достатъчен финансов ресурс, за да бъде рехабилитиран паметникът, но това е нецелесъобразно.