Голямата българска актриса Татяна Лолова почина на 87-годишна възраст.

Драматична и киноактриса, известна главно с комичните си роли в киното, на театрална сцена, по телевизията и радиото, тя беше от незабравимото поколение български актьори, които ще останат завинаги в паметта и сърцата ни.

Позната от редица обичани комедии като „Топло“, „Опасен чар“ и други, а в последните години я гледахме във веселата поредица „Домашен арест“ и в детския филм „Лили рибката“.

Завършила е актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев.  Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Първи стъпки в кариерата си прави в Драматичния театър на Русе, а през 1957 г. става част от трупата на Сатиричния театър в София.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на легендарната Стена на славата пред Театър 199. Там тя играеше в постановките „Старомодна комедия“, „Нищо не помня“ от Артър Милър и други.

Актрисата е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“. И отново в Сатиричния театър (от 1989).

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: „Старомодна комедия“ от Алесей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.

Написала е автобиографичната книга „1/2 живот“.

Съболезнования на близките и семейството ѝ!

Ето и интервюто с голямата актриса пред екип на ТВ САТ КОМ от месец май, 2016 г., когато актрисата гостува в Асеновград: