Библиотечен кът

По повод 90-тата годишнината от рождението на известния политик, учен, математик и общественик акад. Благовест Сендов в Градската библиотека на Асеновград днес бе представена специална експозиция с книги, дарени от съпругата на академика -Анна Сендова.

Инженер Петър Петров-заместник-кмет по хуманитарни дейности присъства на  откриване на библиотечния кът “Академик Благовест Сендов”: „Днес заставам тук пред вас със смесени чувства. На първо място с гордост, че математикът, общественик и изтъкнат държавник академик Благовест Сендов е син на Асеновград. Отдал е живота си на обществените дала. Благодарение на него, прославата името на Асеновград не знае граници. Едновременно с тази гордост и чест, изпитвам и тъга, че академик Сендов напусна този свят. Убеден съм обаче, че неговите ученици ще продължат започнатото, ще последват примера му и ще предават делата му и на следващите поколения. Поклон пред паметта на един асеновградчанин, оставил силна следа в нашите сърца“.

Библиотечният кът е създаден с подкрепата на брата на академика -Божидар Сендов и  съпругата му – Анна Сендова.

Библиотеката включва  430 броя книги от личната колекция на акад. Благовест Сендов. Това са заглавия от различни отрасли на знанието – математика, изкуство, политика, техника, химия, медицина, художествена литература. Близо 90 от книгите са с автографи на български и чужди автори. Сред тях са  акад. Пантелей Зарев, проф. Николай Овчаров, проф. Николай Генчев, политиците Александър Йорданов, д-р Петър Дертлиев и много други. Присъства и  чуждата литература също с автографи на хърватски, португалски, френски, полски, арабски, унгарски и руски езици.