На официална церемония днес кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа и директорът на Общинския институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, прерязоха  заедно лентата и откриха официално Епископската базилика на Филипопол.

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа

Реставрацията и експонирането на този уникален раннохристиянски археологически обект дело на доброто и дългогодишно партньорство между Пловдив и фондация „Америка за България“ в рамките на съвместен проект с Община Пловдив за „Реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол“.

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Епископската базилика е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982-1986 г. До 2002 г. е проучена почти половината от сградата, а през 2016-2017 г. е доразкрита изцяло. Общата дължина на базиликата е 82,80 м., а ширината и е 36 м., което я прави най-голямата базиликална сграда от IV-VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Гледайте видеото на Община Пловдив с официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол:

https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality/videos/280502363560789