Еднократна помощ на родителите в принудителен неплатен отпуск ще бъде отпусната. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Министерски съвет. Помощта ще бъде налична до следващата седмица и най-късно във вторник всеки, който попада в тази категория може да кандидатства, за да я получи, заяви министър Сачева.

Критерият е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

„Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск.

Според министър Сачева, за целта са отделени около 20 милиона лева. Тя добави още, че подоходния критерий месечният доход на член на семейството трябва да е до 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

Социалният министър обясни, че с тази мярка се подкрепят работещите родители и тези, които нямат друга възможност да получат средства, защото трябва да гледат децата си. Премиерът Бойко Борисов пък допълни, че тази помощ ще достигне до повече от 55 000 семейства в неплатен отпуск или самотни родители.

Във връзка с мярката 60/40, в петък общият брой на подадени заявления е бил 2016. „С тези числа отговаряме на „критиката за това дали мярката работи, или не. За трети пореден ден имаме намаляване на броя на хората, които се регистрират като безработни“, поясни социалният министър.