Падат камъни от скат на главна улица в Горни Воден
Падат камъни от скат на главна улица в Горни Воден

Сигнал за падащи камъни на главния път в кв. Горни Воден – ул. „Свети Кирик“, които застрашават преминаващите хора и автомобили, подадоха в ТВ САТ КОМ граждани. Те настояват Общината да вземе мерки преди да се е случил инцидент.

Валежите от дъжд и сняг активират свлачищни процеси на скат край главната улица в кв. Горни Воден. Проблемът е многогодишен, но напоследък броят и размерът на падащите камъни и скална маса по шосето става все по-голям, разказват жители на квартала, чиито къщи са непосредствено до свлачището.

Основният проблем, посочват хората, е самата подпорна стена, която е поддала от тежестта на свличащата се земна маса и видимо се е компрометирала. Ясно се забелязват деформации по подпорното съоръжение, строено преди повече от 25 години. Според горниводенци тези изменения по стената са се образували скоро. Хората настояват за бързи мерки по укрепването на ската и нова бетонна подпорна стена. Те припомнят случай от преди няколко години, когато след проливни дъждове  участък от ул. „Свети Кирик“ бе затрупан от земна маса след свлачище, а пръстта достигна близките къщи, дори бутна ограда на една от тях. Тогава скатът бе укрепен и обезопасен с висока бетонна ограда.

Кметът на общината е уведомен, каза за ТВ САТ КОМ Гергана Гюзелджова, а в неофициален разговор с него тя е получила уверение, че комисия вече е била на проверка. Дали ще бъде укрепен ската и кога, отговор за нея и семейството ѝ, както и за горниводенци, към този  момент няма.