OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Средновековният параклис, една от емблемите на града – „Св. Ян“ отново ще засвети по подобие на Асеновата крепост. Първият опит да се постави художествено осветление по средновековния храм през 2013 г. завърши с неуспех, след като стана ясно, че проектът не е съгласуван с Министерството на културата и  Националния институт за паметници на културата. Освен това, проблем се оказа и самото поставяне  на осветлението, при което беше компрометирана част от фасадата на културно-историческия паметник. По този повод Министерството на културата извърши проверки за нарушения на целостта й, а кабелите бяха свалени за сметка на фирмата-изпълнител.

Поставянето на осветление по подобие на Асеновата крепост бе включено в инвестционната програма на общината за 2013 г. по предложение на граждани, а проектът за художественото осветление на храма струваше на общината близо 20 000 лева. 

Параклисът „Св. Ян” е културен паметник от национално значение и е на повече от 800 години, затова всяка извършена дейност по него трябва да се съгласува с гореспоменатите институции. 

Извършили сме оглед не само за поставянето на осветление, но и за поставянето на обезопасителни перила, съобразени със законовите изисквания, тъй като мястото все пак е доста опасно, каза на пресконференция зам.-кметът на общината инж. Петър Бояджиев.

Изготвяме количествено-стойностна сметка, има и заявен интерес от сдружение с идеална цел за подпомагане със средства за изграждане на осветлението, каза още той. Финансирането няма да е със средства на общината, а ще е изцяло отвън. В момента сме на етап съгласуване на собствеността, обясни зам.-кметът. Самият паметник на културата този път изобщо няма да бъде докосван, категоричен бе той. Съвсем скоро ще стане ясно кога и кой ще извърши тези дейности.