За първи път Българската православна патриаршия ще събере своите учители по религия-православие на конференция, която днес се открива в Пловдив. Конференцията ще протече в рамките на 3 дни – от днес до 30-ти септември. Проявата се организира от Св.Синод на БПЦ, която цели за пръв път в най-новата си църковна история да срещне на едно място съвременните будители на България, чрез чието слово и преподавателска дейност православните ценности достигат до душите на българските деца в детските градини и училищата. Конференцията се провежда и във връзка с усилията на Църквата за въвеждане на религиозното образование  в задължителната подготовка на българските деца и ученици.

   Форумът ще бъде открит от Пловдивският митрополит Николай заедно с митрополитите на Сливен и Ловеч – Йоаникий и Гавриил. Утре конференцията ще продължи в Хисар, където се очаква да започне дискусия за задължителните часове по вероучение в училищата.

      В първата национална конференция на учителите по вероучение ще вземат участие духовници, експерти, преподаватели, членове на Св.Синод, представители на посестримите на БПЦ църкви и др.