Телевизия ТВ САТ КОМ

Пъстри шевици и цветя греят върху вълнените чорапи на Станимира Попова

ръчно плетени чорапи

плетени чорапи

Изложба на пъстри вълнени чорапи, ръчно изплетени, подреди асеновградчанката Станимира Попова. Много красота от вълна са сътворили ръцете и въображението ѝ. От мъничките шарени везани чорапчета за деца, до богатите на символика геометрични композиции, стилизирани слънца и пъстра орнаментика, чорапи, част от облеклото на българката, от всяко едно изделие струи топлина и уют.

„Много хора ще кажат, плетени чорапи. Какво толкова. Готова съм да споря.“, казва Станимира. В рода й всички жени са се занимавали с ръчен труд, шиене, плетене, бродиране и просто няма как и тя да не продължи занаята.

Плете от дете, а към днешна дата плетенето оставя за зимата, а през другите сезони бродира и втъкава фолклорни мотиви в дрехи. Там, казва тя, магията е още по-голяма.

„Обичам ръцете да ми са заети – това осмисля деня ми.“, споделя авторката и допълва, че е неповторимо чувството да подариш на човек нещо ръчно изработено, нещо твое, излезло от сърцето ти.

Обича да работи с естествени материали, но често използва и по-ефектни прежди и материали, за да са нещата цветни, нестандартни и различни.

Освен че обожава да плете дъъълги чорапи, другата ѝ страст са фолклорните чорапи. Там, казва тя, нещата са по „строги“, за да имат автентичен вид.

„Плетенето и везането са самотни занимания, отнемат много труд и енергия, но ти носят мир в душата и удовлетворението, че правиш нещо смислено. Важно за мен е да популяризирам този вид занимания за да се съхранява традицията.“, казва Станимира.

Изложбата е подредена в едно от кафенетата в центъра на Асеновград, оформило се като средище на арт събития в града и ще може да се разгледа до 16 януари.

Exit mobile version