Промяна в разписанието на влака Пловдив-Асеновград
Промяна в разписанието на влака Пловдив-Асеновград

Пътуващи с влаковете от Пловдив до Асеновград протестират срешу промените в разписанията, които направи БДЖ, заради модернизация на жп линията София-Бургас и Пловдив-Свиленград. От 12 декември (неделя) влезе в сила новият График за движение на влаковете на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са осигурени удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места. Увеличава се и броят на бързите влакове в някои направления, чрез което значително ще се подобри връзката с железопътен транспорт между Северна и Южна България, съобщиха от дружеството преди дни.

При изготвянето на новата транспортна схема, БДЖ всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове с областните и общинските администрации по места, казват още от железниците.

„Повече от час десетки асеновградчани мръзнат на Централна гара, заради променено разписание на влака Пловдив – Асеновград, който бе изместен от 17.30 в 17.15 часа. Промяната е абсурдна, а от БДЖ не обръщат никакво внимание на десетките жалби, които вече са подадени заради това. За много хора 15 минути може би не означават много, но за работещите до 17 часа в Пловдив, които не могат да стигнат до гарата за 15 минути означават – или да си тръгват по-рано от работа или да стоят 1 час на гарата в тези зимни условия.  Следващият влак е в 18.25 и пристига на гарата в Асеновград в 18.51. Това е повече от час разлика“, пише в сигнала си до ТВ САТ КОМ потърпевша от промяната на разписанието пътничка.

В писмото си жената обяснява, че е закупила карта за три месеца и сега трябва да избира – да я ползва и да чака още един час или да плаща всеки ден за малките претъпкани междуградски автобуси, за да се прибере в Асеновград. Тя е категорична, че това е една най-натоварената влакова линия в България заради работещите и не е трябвало да се променя.

Припомняме, че още от лятото БДЖ въведе промени в организацията на движение на осем крайградски пътнически влака, които пътуват от Пловдив до Асеновград. Част от влаковете по това направление бяха обединени, някои заминават по-рано от обичайното разписание, други – по-късно.

Бихме искали да поясним, казват от БДЖ в отговор на запитването на ТВ САТ КОМ във връзка с протестите на хората, че промените в часовете на заминаване на влаковете Пловдив – Асеновград са съобразени с извършваните ремонти на жп гара Пловдив, както и по жп линията между гарите Пловдив – Тракия и Пловдив – Крумово.

Извършването на ремонтни дейности води до ограничаване на техническите параметри на инфраструктурата и „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД се съобразява с това, което налага промени в разписанието на влаковете, за да може да се запази броя на композициите в движение по това направление.

От компанията се извиняват на пътниците за причиненото неудобство, но подчертават, че на ден между Пловдив и Асеновград се движат по 17 влака на приблизителни интервали от един час. От БДЖ заявяват още, че това е едно от най-наситените с влакове направления в страната и е максимално съобразено, както с потребностите на пътниците, така и с извършваните ремонти по железния път.