Красивият мъжки паун Асен, който вече втора година обитава района под Асеновата крепост и стана местна атракция и любимец, вече си има и партньорка. За това се погрижиха асеновградчани, които събраха средства и купиха женски паун, за да не бъде самотен повече мъжкия пернат красавец.

Ленка, както е името на женската, е от същия вид пауни – син индийски паун и е взета от развъдник в старозагорско, разказва Иван Пачеджиев, човекът, който се ангажира с доставянето й. Той е и инициаторът на идеята, постави дарителска кутия в кафенето до ДИП България и дари и най-голямата сума за закупуването на екзотичната птица.

Женският паун бе пуснат на новото си обитание тази сутрин, като първоначално бе вързана, за да не избяга. До час двамата с Асен вече се бяха опознали и тъй като Ленка показа, че е спокойна и се чувства добре в компанията на мъжкия, бе освободена.

Много са хората. които ежедневно полагат грижи за Асен, носят му храна и вода и следят дали обикаля района си и дали е добре. От днес пауните вече са два и вероятно гледката ще бъде още по-атрактивна. а посетителите – още повече. Затова хората, които се грижат за птиците апелират да продължим да им се любуваме от разстояние, за да не притесняваме птиците, да не оставяме отпадъци в района като найлонови торбички, чаши, бутилки, кенчета и пр.

Планира се и почистване на района в близките седмици, тъй като наистина е много замърсен, след което ще бъдат закупени и пуснати на свобода и няколко фазана.