запушена шахта
запушена шахта

Снегът, паднал снощи в Асеновград, който днес се разтапя, превърна участък на ул. „Васил Левски“, в близост до Пожарната и джамията, в езеро. Същинската причина за образуването му обаче не е снегът, а запушена отводнителна шахта, която не поема насъбралата се вода. Същата шахта, за която ТВ САТ КОМ писа още през декември миналата година, за същия проблем и във връзка с който тогава от Община Асеновград заявиха, че високо специализирана техника ще почисти насъбралия се пясък и друг отпадък, попаднал в тръбите. От ТВ САТ КОМ изпратихме запитване до Общината за това дали шахтата е била почистена. Ето какво ни отговориха от там: „Проблема с шахтата на ул. „Васил Левски“ е възникнал след изграждането на т.нар. „воден цикъл“. Община Асеновград е уведомила фирмата изпълнител на водния цикъл, защото  има неправилно свързване шахта -канал и при обилен валеж или обилно сногтопене шахтата не може да поеме цялото количество вода. До момента няма никакъв отговор от фирмата изпълнител. Община Асеновград от своя страна е предвидила за изграждане два линейни отводнителя от по 3 метра в този участък, които са предложени за приемане в инвестиционната програма.“

Междувременно днес пешеходната пътека в района отново е под вода и напълно неизползваема, видя наш екип. Пешеходци, които не искаха да заобиколят за да използват „зебрите“ до Пазара или тези на кръговото колело до храм „Св. Атанасий“, предприемаха опасно пресичане, преминавайки между движещите се автомобили.

По тази пешеходна пътека пресичат десетки ученици от гимназията и много граждани, които са пешеходци. Докато водата не се оттече, единственият начин да се пресече в участъка е или да пресечеш на друго място, или с гумени ботуши, или на риск, между колите, там където беше старата пешеходна пътека до Пожарната. За жалост обаче и шофьорите не са особено толерантни и не пропускат пресичащите, с което хаосът става пълен.