пещера "Добростански бисер"

Засега пещера „Добростански бисер“ няма да отвори врати за посетители. Това съобщава Община Асеновград.  Изтичането на договорните отношения с РИОСВ – Пловдив се оказва причината  за това. От градската управа са в готовност, при подписване на новия договор, обектът да бъде отворен веднага. За целта нужните ресурси са налични.  Откакто пещерата е обособена да приема туристи, това се случва за първи път, затова ситуацията е определена за безпрецедентна.

От ОП „Туризъм“ към Общината е изпратено уведомление до РИОСВ – Пловдив, с желание да се поднови договорът, който е приключил през месец декември 2021 г. Към момента обаче писмен отговор и обратна връзка липсват. Лично Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев лично се е ангажирал със случая. Той е уведомил за това министъра на околната среда и водите. От ОП „Туризъм“ подчертават, че до момента към работата на пещера „Добростански бисер“ няма отправени предписания или забележки. Обектът е работел с изключителна коректност, а срокът на договора е бил 2 години.

Още от месец април е отчетен висок интерес от страна на туристите, които отправят множество запитвания кога пещерата ще отвори. Обичайно това се случваше на 1 май. Община Асеновград и ОП „Туризъм“ уверяват, че ще направят всичко възможно скоро въпросът да бъде разрешен.