Поетът и журналист Петър Динчев сподели честването на 75-тата си годишнина с асеновградчани в Градската библиотека „Паисий Хилендарски”.

От името на кмета на община Асеновград поздравителен адрес към юбиляра поднесе зам.-кметът инж. Мария Вълканова,а директорът на издателство „Български писател” Боян Ангелов прочете поздравителни адреси от името на Съюза на българските писатели и Фондация „Читалище-1970”. Носителят на литературната награда „Николай Хайтов” Димитър Златев пък направи обзор на поетичното творчество на Петър Динчев.За юбиляра пя Любомир Петов в съпровод на гайдаря Стефан Янев.Музукален поздрав му поднесе и Мария Георгиева –възпитаничка на Стойчо Каранлъков.

 Петър Динчев е роден на 6 април 1938 година в с.Патриарх Евтимово.Отраснал е в Асеновград,където е учил от първи до 11 клас.Завършва Българска филология в Софийския университет “Св.Климент Охридски”.Работил е като журналист в смолянския окръжен вестник “Родопски устрем”,в многотиражния столичен всекидневник “Кооперативно село” и вестник “Земя”.Сега е главен редактор на списание “Читалище”.

  Петър Динчев е автор на множество книги.Сред тях са : “Няма греховна любов”,”Диво чувство”,”Къде го чукаш,къде се пука”,”Малка вселена”,”Развързани пориви”,”На сън или наяве”,”Филиал на ада”,”Дяволиада”,”И сънувам нежност”,”Горчиви сонети”,”Озарение”,”Подарено време”,”Когато душата ти плаче” и други.Съставител е на няколко поетични антологии.Най-новата му поетична творба,издадена съвсем наскоро ,е стихосбирката”Гравитация”,в която основният акцент е Асеновград.

  Творческата дейност на Петър Динчев е получила заслужено признание.Той е носител на високи отличия,като :ордените”1300 години България” и “Кирил и Методий”,2 пъти е носител на “Златно перо” от Съюза на българските журналисти,”Сребърна лира” на Съюза на музикалните и танцовите дейци,наградата за поезия на Съюза на българските писатели,Националната награда “Иван Нивянин” и други.Негови творби са излизали в Австрия,Беларус,Молдова,Русия и други страни.

     Петър Динчев е номиниран за почетен гражданин на Асеновград за 2013 година.