Със 120 гласа „за“ Народното събрание избра Пламен Орешарски за министър-председател на Република България. От 217 депутати, взели участие в прегласуването, против номинацията на Орешарски гласуваха 97 народни представители, въздържали се нямаше.
Народните представители от ГЕРБ гласуваха против. Правителството на Орешарски беше подкрепено от депутатите на БСП и ДПС. „Атака“ не участваха в гласуването.

 За структурата на кабинета също гласуваха 217 депутати. 119 от БСП и ДПС бяха „за”, всичките 97 от ГЕРБ  и 1 от „Атака” гласуваха „против”. По същия начин депутатите гласуваха и състава на Министерски съвет, след което министрите положиха клетва.

 Петър Чобанов поема министерството на финансите, а Кристиан Вигенин – на външните работи. Директорът на болница „Шейново“ д-р Таня Андреева стана здравен министър, Ангел Найденов оглавява военното министерство, Драгомир Стойнев е министър на икономиката и енергетиката. Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика.

Културен министър е Петър Стоянович, а Мариана Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева пое регионалното министерство. Министър на земеделието и храните стана Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет.

Шефът на Пристанище „Варна“ Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, a министър на инвестиционното проектиране е Иван Данов