Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Пловдив първи ще отпразнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена

В 17 часа сградата на Община Пловдив ще се превърне в цветна картина, сглобена от изображенията от изложбата „Изкуството на свободата“. 3Д мапинг ще пренесе публиката в света на уличното изкуство. с фрагменти от Берлинската стена. Пътуващата експозиция може да се види до Римския стадион и представлява колекция от 30 произведения върху фрагменти от Берлинската стена. Стойността на картините е 1 милион евро.
Официалното откриване е на 12-ти януари, събота в 16 часа и е част от първите събития в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.
Колекцията от рисувани фрагменти е създадена от френски куратор Силвестър Верже и показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Отново до Римския стадион са разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. Голям стенопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е направен върху дървени панели за „Art Liberty“, когато е изложена в Париж през 2015 година.
Произведенията на оригиналните автори не са целели да се превърнат в картини, те са форма на протест срещу рaзделението. Този и много други интересни факти, ще могат да научат пловдивчани и гости от съпътстващата програма – над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на „Дойче Веле“.

Exit mobile version