Средната учителска заплата ще бъде увеличена от април 2022 г.  с 12%. За това съобщиха от Министерството на образованието. С това увеличение, очакванията са тя да достигне 125% от средното възнаграждение.  С новия размер на минималната работна заплата се предвижда увеличаване и на възнагражденията на непедагогическите специалисти.

В законопроекта за държавния бюджет  са предвидени 10% повече средства за издръжка на детските градини и училищата, информират още от МОН, като е предвидено общините да получат допълнително 85 млн. лв. за  премахване на всички такси в детските градини. Родителите приключват с плащанията на таксите от април тази година.  Малките ученици и децата в предучилищните групи ще продължат да получават безплатни закуски, за подобряване на качеството им са осигурени 16 млн. лв.

10 млн.лв.  ще бъдат похарчени пък за закупуване на училищни автобуси.

По Националната програма „Отново заедно“ учениците отново ще могат да почиват безплатно. Тук са заложени 22,6 млн. лв. Припомняме, че миналата година програмата беше спряна заради пандемията и високия  ръст на заболелите от Ковид-19 в страната.