Преподобни Сава Освещени живял през VI век. Още на 18 години отишъл в манастир, където бил подстриган за монах. Св.Сава е известен голям подвижник и чудотворец, основател на Велика лавра. С наследството, което свети Сава получил след смъртта на родителите си, построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. До края на живота си той не преставал да поучава с думи, да бъде пример на кротост, смирение безмълвие, упование на Бога и напълно отричане от собствената си воля.
Светецът предава Богу дух на 94 годишна възраст. Старо поверие разказва, че Сава и Варвара били две светици девици, чиято мисия била да се грижат за здравето на децата. Понякога те се възприемали и като орисници, които имали пръст в съдбата на новородените. Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.
Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната година.
Обредните практики в деня, посветен на св. Сава , са сходни като тези за св. Варвара, защото се смята че двамата подготвят всичко за деня на брат им Никола.
„Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“, казва народната приказка.