Находки отпреди 2000 години, открити при разкопките край с.Брестовица, показаха днес в Археологическия музей в Пловдив директорът на музея и ръководител на разкопките доц. д-р Костадин Кисьов, кметът Иван Тотев и кметът на община Родопи инж. Пламен Спасов. 

Памук могила, или Памуклийката се намира на около 2,5км. от Брестовица, висока е 13м., а в основата си е с диаметър 70м. Няколко  са били иманярските набези върху нея, за щастие неуспешни,  последният от които е бил миналото лято. Тогава именно е бил прокопан и 14- метров тунел, широк близо метър, който обаче не е успял да достигне до основата на могилата.  Така трите гроба от фамилен некропол са оцелели непокътнати въпреки трите геоложки сонди, спуснати от иманярите. 

По време на разкопките, започнали преди близо месец,  археолозите попадат на погребение на високопоставен тракийски владетел, телнните останки на когото са били поставени в мраморна урна, висока повече от метър и с диаметър около 50см. Тя е с капак и с две големи дръжки с орнаменти – релефи на дървета като ветрила и др. растителни мотиви. Около урната на починалия владетел археолозите откриват подредени негови лични вещи, два стъклени балсамария за благовонни масла, бронзова светилница с восък, ойнохое (съд за вино), както и много други гробни дарове. В урната е намерена и монета, която помага за по- точното датиране на погребението.  Наличието й там се свързва с известния обред при който под езика на починалия древните са поставяли монета, с която той трябва да плати на лодкаря да го преведе с лодката си в света на мъртвите през подземната река Стикс. 

Друга впечатляваща находка е боен параден шлем на военачалник с висок ранг. Той най- вероятно е бил носен от военачалник на кохорта или легион, каза ръководителят на разкопките доц. д-р Кисьов. Шлемът в момента е на фрагменти, но след предстоящата му реставрация след не повече от година ще придобие цялостния си вид, обещават археолозите.

По време на разкопките на Памук могила са намерени и монети от времето на Марк Антоний и Нерон, съобщи доц.д-р Кисьов. Намерени са още и златен пръстен, мечове и копия, бронзови сервизи и глинени купи. В голяма делва (питос) пък е открито парче тъкан, което предстои да бъде анализирано от специалисти дали е лен или коноп. Намерено е и парче дърво, което също е дадено на химичен анализ. 

Доц. Кисьов свързва тази могила с тракийския владетел Реметалк Втори. Това, което знаем за него е, че той е управлявал някогашния Филипопол като поддръжник на Рим. Неговото управление е било през I век след Христа. 

 50 000лв. от бюджета на Пловдив е субсидията  за тези разкопки, като кметът Иван Тотев беше категоричен, че те ще продължат няколко сезона.