НЧ“Никола Вапцаров- 1909“, Куклен
НЧ“Никола Вапцаров- 1909“, Куклен

Този петък, 18-ти февруари, град Куклен ще отбележи 149-тата годишнина от обесването на Апостола на свободата, Васил Левски.

Възпоменанието ще започне в 11.00 часа пред сградата на НЧ “Никола Вапцаров- 1909“ в гр.Куклен.

В специалната програма, организирана от градската управа, участие ще вземат ученици от СУ „Отец Паисий“ със стихотворения посветени на Апостола и с изпълнения на фанфарния оркестър при училището. Децата от ДГ “Приятели“ и вокална школа “Музичко” ще се включат с песни и стихове.

На поклонението с минута мълчание ще бъде почетена паметта на Дякона, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите кукленци във войните за национално обединение, съобщават още от общинската администрация в Куклен.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. в Къкринското ханче, където е бил отседнал на път от Ловеч за Букурещ, заедно със съратника си Никола Цвятков, за да пренесе там архива на революционния комитет. Фатална, според историците, се оказва среща с турски заптиета ден по-рано в местността „Пази мост“.

След като взема архива, който зашива в самара на коня, на 26 декември, придружаван от Никола Цвятков, потегля към Велико Търново. По пътя извън Ловеч злощастно са срещнати от турски конен патрул, който не остава доволен от отговора на Левски, че е ловчанец, тръгнал към лозето си, но не рискува  схватка и ги оставя да продължат пътя си. Долага обаче веднага в Ловеч за срещата и оттам е организирана хайка за залавянето им. Според други предположения не заптието долага за съмнителното лице, а предател от хана в Къкрина известява за съмнителен гостенин.

Каквато и да е истината обаче, на 27 декември 1872 г. Дяконът е заловен от турските заптиета в Къкринското ханче.