По време на великденските и майските празници са планирани комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите. Те ще се осъществят от служителите на ОД на МВР Пловдив. Предвидени са допълнителни полицейски екипи около местата за провеждане на религиозни мероприятия и други публични прояви. С представителите на местната власт и на православните храмове за съгласуване на действията за повишаване на безопасността,  са проведени предварителни срещи. Засилено полицейско присъствие е осигурено не само по главните и второстепенни пътни артерии на територията на областта, такова има и в районите на автогари и жп гари. Обърнато е внимание и върху обезпечаването на сигурността при организирани ученически пътувания на деца.

Служителите на реда ще следят също така и за недопускане на нарушения на изискванията на Закона за оръжията, взривните вещества боеприпасите и пиротехническите изделия.

Служители от състава на Криминална полиция , през поредиците празнични почивни дни, пряко ще бъдат ангажирани с наблюдението на оперативната обстановка по линия на престъпленията против собствеността.