Стремежът за създаване на трайна устойчивост и нарастване на туристическия интерес към обекти и дестинации в община Асеновград, е една от основните идеи, заложени в Годишната програма за туризма в община Асеновград за 2018 г.
Целта е да се разшири туристическият пазар като продукт, с добавянето на нови обекти и дестинации. Тази година ще се популяризират красиви и непознати кътчета в района на селата Узуново, Врата, Бор, Три могили, а в следващите години и на територията на цялата община. Кметът на града д-р Емил Караиванов обяви днес възможностите за включването на пещерата „Добростански бисер” към националното движение “Опознай България – 100 национални туристически обекта”. Предвижда се пещерата да се сдобие с туристически рекламен щанд с работно време и цени на услугите, ще бъде поръчан и филм за нея. За пещерите в района на село Добростан ще бъдат доставени 7 информационни табели.
Общо 19 маршрута с над 103 км. ще акцентират върху развитието на еко, приключенски, социален, пешеходен туризъм. Предстои почистване, маркиране, социализиране и адаптиране на природния туризъм на цялата поредица от уникални маршрути.