Спектакълът „Ние сме всички цветове“ откри официалната церемония за паметната година, в която първия български град вече е Европейска столица на културата –Пловдив. Събитието се състоя на сцената на 30-метрова светлинна кула, която осигури на огромната публика видимост от 360 градуса. Присъстваха повече от 10 хиляди човека.
Комисар Габриел връчи плакет и грамота на кмета на Пловдив като признание за работата, извършена от града в подготовката на събитията през 2019 година.
„Съвсем заслужено Пловдив е първият български град, който е културна столица. Само тук можем да усетим едновременно духа и характера на Стария град, но и да усетим динамиката на новото време“, каза Мария Габриел по време на откриването на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.
Грандиозният спектакъл по откриването започна с Теодосий Спасов – на фона на художествени образи от хилядолетната история на града под тепетата. В края публиката чу магичния глас на Валя Балканска и се наслади на красива заря.
Поздравителни адреси са изпратени от президента Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, представители от италианския град Матера – „Европейска столица на културата 2019“.