Ваксини срещу Ковид 19
Ваксини срещу Ковид 19

Над 400 души са ваксинирани срещу COVID-19 за месец в Асеновград, съобщават от Община Асеновград.

За периода от 27-ми януари до 25-ти февруари имунизиране се извърши и от личните лекари, и във ваксинационния кабинет в МБАЛ Асеновград. От там предоставената статистика относно поставените ваксини е следната: поставени са били общо 416 дози, от които:

Pfizer – 363 дози

–          първа игла – 47 дози;

–          втора игла – 156 дози;

–          бустерна – 160 дози.

Moderna – 37 дози

–          първа игла – 1 доза;

–          втора игла – 12 дози;

–          бустерна – 24 дози.

Jansen – 16 дози

–          първа игла – 12 дози;

–          бустерна – 4 дози.

Поради занижения интерес към ваксинирането, през март кабинетът ще работи два дни в месеца, съгласно изготвения график, с който може да се запознаете ТУК: https://www.asenovgrad.bg/bg/novini/grafik-za-vaksinatsiya-i-revaksinatsiya-sreshtu-koronavirus-v-asenovgradbg-1 .

От РЗИ – Пловдив, филиал Асеновград уверяват, че е създадена необходимата организация за получаване на заявки и своевременно доставяне на заявените количества ваксини от общопрактикуващите лекари.

През февруари до личните лекари са доставени 126 дози ваксини, от които Pfizer – 120 дози, Moderna – 2 дози и Jansen – 4 дози.

С цел спазване на противоепидемичните изисквания, общопрактикуващите лекари са организирали „зелени коридори“, в които предварително записаните пациенти се явяват за поставяне на ваксини.

През март ще продължи ваксинирането на желаещите. Осигурени са необходимото количество от всички видове ваксини срещу COVID-19.