Православната църква отбелязва днес Успение на Света Анна – майката на Дева Мария. Българите наричат празника Лятна света Анна. Единственият параклис „Успение на Света Анна“ се намира в Асеновград и е към енорията на храм „Свети Василий Велики“. Днес в него бе отслужена тържествена света литургия. След нея, както традицията повелява на такива празници, на всички присъстващи бе раздаден курбан за здраве и благополоучие.

Историята на Света Анна е свързана с невъзможността да зачене дете. При нея и мъжът и Йоаким пристига ангел, който им съобщава, благата вест, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена в храма. Светицата, родила божията майка дева Мария,  е смятана за покровителка на жените и  бременните невести. Затова, за да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна Света Анна, те трябва да спазват някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел. Честито на празнуващите!