На 12 юли Светата Православна Църква почита чудотворния образ на Пресвета Богородица „Троеручица“, която се съхранява и в Троянската света обител „Успение Богородично“.

Чудотворната икона „св. Богородица Троеручица“ произхожда от Св. Гора. Иконата получава своето име през VIII век, когато вследствие иконоборческата ерес на св. Йоан Дамаскин му била отсечена дясната ръка. Цяла нощ св. Йоан се молил пред иконата на Пречистата Дева да го излекува и накрая ръката му била изцелена по чудесен начин. От благодарност за станалото чудо той поръчал да прикрепят към иконата на Божията Майка сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата получила названието „Троеручица“.
И в наши дни тази икона продължава да върши чудеса- непрекъснато дарява изцеление на пристъпващите с вяра при нея – не само православни, но и друговерци. И до днес св. икона помага на хиляди вярващи при всякакви болести и различни житейски затруднения.
Тя е една от трите икони (заедно с Бачковската и Рилската), които бяха събирани на едно място за поклонение по време на кампанията „Не сте сами“ през 2007 г. за освобождаването на българските медици от либийския затвор. Веднага след поклонението сънародниците ни бяха освободени.