Днес се отбелязва Гергьовден. Денят е един от най-големите български празници, честван и от християни, и от мюсюлмани.

Гергьовден предвещава пристигащото лято. Той е свързан с новата стопанска година. Денят е изпълнен с много обичаи. Те са свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. Народът е казал: „Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи“.

Празникът в църковния календар е посветен на Св. Георги победоносец. Светецът е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В иконите светецът се изобразява на бял кон, пронизващ змей с копието си  – затова се нарича и Свети Георги Победоносец. Според житието му той е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди пък го представят като славен юнак, който е спасил девойка от ламята от долната земя. Това е и причината светията да се свързва с храбростта на армията, която празнува на същия ден.

Приготвянето на курбан от мъжко агне е може би един от най-характерните обичаи за Гергьовден. На този ден се събира цялото семейство и на трапезата задължително присъства печеното агне, както и обредният гергьовски хляб.

На 6 май своя храмов празник в Асеновград празнува църквата „Св.Георги”. Днес там, по повод празничния ден, отец Димитър Николов  ще отслужи света Литургия.