Дирекция "Бюро по труда"-Асеновград

Възможност и информация за търсене на работа на украински граждани, бягащи от войната, предостава Дирекция „Бюро по труда’- Асеновград. Това обявиха днес от градската управа.

За да имат възможност да кандидатстват за работа, украинските граждани трябва да отговарят на поне едно от  поставените изисквания:

-да притежават статут на бежанец

-да имат хуманитарен статут

-да им е предоставена временна закрила

-да имат разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване

-да са членове на семейството на български гражданин или членове на семейството на гражданин на страна-членка на Европейския съюз

-да са търсещи убежище у нас и процедурата по предоставяне на статут не е приключила до три месеца от подаването на молбата за международна закрила поради независещи от кандидатите причини

-да са членове на семейство на чужденец, получил разрешение за дългосрочно пребиваване в България

-да имат разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване;

-да са завършили редовна форма на висше образование във висше учебно заведение в България.

Украинските граждани могат да се регистрират като търсещи работа в териториално поделение на Агенцията по заетостта – в случая Дирекция „Бюро по труда“ – Асеновград.

Чрез предоставената възможност за посредничество украинските граждани могат да открият възможности както за работа, така и за обучение или да се включат в курсове по български език или такива за придобиване на професия. Необходимите документи за регистрация са: документ за самоличност, заявление- декларация по установен образец и документ, удостоверяващ адресна регистрация по настоящ адрес. Повече информация може да бъде получена и на място, на адреса на дирекцията на улица „Изложение” №6.