работа

Достъп до българския пазар на труда, с цел работа, могат да получат гражданите на Украйна, чрез въведени  за целта облекчени процедури. За това информира Министерството на труда и социалната политика.

Украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството у нас без прекъсване в рамките на една година. Също така тези, които са подали молба за международна закрила и производството не е приключило в рамките на три месеца, имат правото да работят в страната ни без разрешение за работа до приключването на процедурата. Декларирането на заетостта на украинци, ползващи се с права по Закона за убежището и бежанците, се извършва от местния работодател, който ги е наел с договор. Украинци, както и членове на техните семейства с предоставено право на убежище или с предоставена международна закрила в България, имат правото да работят у нас, без разрешение за достъп до пазара на труда.  Тези, които имат статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да се регистрират като търсещи работа в дирекция „Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес на пребиваване.

Междувременно БДЖ ще осигури безплатен превоз за пристигащите от Украйна граждани с железопътен транспорт в България. За тази цел, пристигащите от Украйна могат да се снабдят с билет за пътуване с влак по желан от тях маршрут срещу представяне на редовен документ за самоличност, с който са преминали границата. Документът се предоставя пред служителите на билетните каси или на превозния персонал във влака. БДЖ съобщава, че обслужват общо 685 открити за пътническа дейност гари и спирки с над 570 влака на ден.