Преглед на имунизационния статус на пациентите си, подлежащи на имунизация срещу морбили на възраст от 13 месеца до 18 години, трябва да извършат всички общопрактикуващи лекари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Наложително е неимунизираните да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Епидемията от морбили в съседна Румъния е причината за тези превантивни мерки, съобщиха от здравното министерство.
Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.
За да бъдат предотвратени рисковете, Министерството на здравеопазването е изпратило до Регионалните здравни инспекции указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението.
Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81 % от всички заболели са неимунизирани.