безплатни градини и ясли
безплатни градини и ясли

Днес, на първо четене, депутатите приеха общинските детски градини и ясли да бъдат безплатни.

Предложението бе внесено от управляващите, а се очаква промяната да влезе в сила още от месец април, тази година. С промяната, и родителите на деца от задължителните предучилищните групи, не трябва да заплащат такса за хранене.

По време на дебатите и от опозицията подкрепиха предложените промени, не липсваха обаче и изказвания в подкрепа на това, че безплатните градини и ясли ще затруднят финансово общините.

Още през миналата година депутати, внесли предложението обясниха, че предложението ще бъде осъществено с допълнителните средства от увеличената събираемост в бюджета.

Специално за община Асеновград детските ясли станаха напълно безплатни за потребителите още от началото на 2012 г., по решение на Общинския съвет, а храноденът бе увеличен. С промяна в Наредбата за местни данъци и такси от месечно таксуване бяха освободени и децата, посещаващи целодневните градини с увреждане или такива с нисък социален статус. Тогава бе преценено, че Общината може да си позволи такъв жест към семействата.