Протест под наслов „Българчетата не се продават” се проведе в съботния ден и в Асеновград, пред паметника на Цар Иван Асен II в градския парк, като планът на организаторите бе събралите се да се включат в протестните действия в Пловдив.
Семействата, които се включват в акцията, подкрепят основното искане на националния граждански протест „Не на стратегията на детето 2019-2030” – за пълно отхвърляне на тази стратегия и законодателните промени в нейна подкрепа. Настояват да започне работа по изцяло нова стратегия с представители, излъчени от областните градове, като новият документ се съобрази с Конституцията, Конвенцията на ООН за правата на детето, традициите и обичаите в региона.
Причината за протестите и недоволството на гражданите е насилственото извеждане на децата от семействата, а като основен мотив за това определят парите. Протестиращите смятат, че само през тази година 260 милиона са прихванати от огромни мрежи НПО-та за социални услуги.
Според участниците в протеста Стратегията ще даде право на различни служби да се намесват в личния живот на семейството. Опасяват се също да не се стигне до лесно извеждане на деца от дома им.

Репортаж от протеста в Асеновград гледайте на 13.05 в информационната емисия „Дневник“ в 19:30 ч. и 22:00 ч.