Мирен протест направиха този следобед асеновградчани, чийто бизнес е разположен на пътя Пловдив-Асеновград, непосредствено до съвсем новия локален път, който се изгради. Стотици протестиращи се бяха събрали, за да изразят недоволството си от начина по който той е направен, като част от тях спря за десетина минути движението по скоростния път.

Няколко са исканията, които отправиха протестиращите собственици на фирми, които са пряко засегнати от начина по който е изграден локала на пътя Пловдив – Асеновград. Първото е сваляне на нивото на локала, така както беше, за да има свободен достъп до имотите на хората, цеховете и фирмите. Да се отворят отново покритите с асфалт дъждоприемни шахти, за да се отводнява локала безпроблемно при дъжд и да не заливат дъждовни води имотите заради високия наклон. Другото за което настояват е да се направят повече входове и изходи, които да обслужват местния бизнес.

Това, което се направи с тези нови локали е бент, една стена, казват те. Това рано или късно ще доведе до фалити на бизнеси и безработица, убедени са те. Това не е последния протест, ще продължаваме до пълна победа, категорични са протестиращите.

Канавката, която се изгражда, каза арх. Василева, чийто имот също е засегнат, е опасна както за хора, така и за местната фауна. Виждала съм, каза тя, таралежи, които падат в нея и умират. Такава канавка не е подходяща за градска среда, а за магистрала, за някъде в полето, категорична бе тя. Според нея на този локал трябва да има отбивки за автобуси и джобове за спиране, за да може хората да идват на работа

Протестът се охраняваше от полицаи от асеновградското РУ на МВР, а протестиращите спазиха всички изисквания за мирно и спокойно протичане на събитието. Протестът продъжава, казаха те. В същото време от Община Асеновград са категорични, че нямат коментар по проблема, тъй като отговорността за него е на АПИ. С решение на ОбС Асеновград  отчуждените територии в района са предадени на АПИ за построяване на локални платна. Техен е ангажиментът по проектиране и изграждане на локалите, след което собствеността ще бъде върната обратно за стопанисване. на Община Асеновград. Изявления и отговори по проблема могат и следва да дават само АПИ, категорични са от градската управа.