Снимката е илюстративна

33 проекта за чиста околна среда от Пловдивска област са класирани и одобрени за финансиране, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда.  Бенефециенти са общини, кметства, училища и детски градини. Финансиране за свой еко проект ще получат асеновградските села Леново и Козаново и две детски градини в Асеновград.

Проектите бяха представени за участие в Националната кампания „Чиста околна среда“ в началото на годината и класирани в конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам“ на  Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). За реализиране на класираните проекти ПУДООС предоставя средства в размер до 10 000 лева без ДДС за общини и кметства и до 5 000 лева  без ДДС за образователните институции.

Финансирането е предвидено за изграждане на детски площадки, почистване на обществени площи, създаване на зони за отдих и спортни площадки, класни стаи на открито и екокътове с доброволния участие на гражданите и с прякото участие на младежи и деца.

В община Асеновград средства до 10 000 лв. без ДДС ще получат кметството на село Леново за изграждане на зона за отдих и кметството в с. Козаново за изграждане на детска площадка. Зоната за отдих ще бъде в центъра на село Леново, обясни кметът на селото Борис Ангелов. „За втора година кандидатстваме, но тази година се осъществи. В зоната ще има няколко перголи, беседка, LED осветление и чешма, ще има алеи, кошчета. Община Асеновград ще е бенефициент.“, каза още Борис Ангелов.

Миналата година със собствени средства кметството в Леново е направило мини игрище за футбол и волейбол, а тази година с държавното финансиране за зона за отдих, центърът на селото ще стане още по-приветлив, категоричен е кметът.

А средства в размер до 5 000 лв без ДДС ще се отпуснат за  ДГ „Асенова крепост“ в Асеновград, за проект „Кътче от зелената планета“ и ДГ „Радост“ в кв. Долни Воден“ за изграждане на еко кът в детската градина.

Срокът за изпълнение на дейностите за общини и кметства е до края на месец ноември, а за училищата и детските градини – до края на октомври.