Областният управител препоръча летището да обяви конкурс за таксиметрови фирми по модела на летище „София“, с които да се допълни обслужването

На работна среща в Областна администрация Пловдив, организирана от областния управител, Ангел Стоев, бе решено да се създаде нова редовна автобусна линия с маршрут: автогара „Родопи“ – летище „Пловдив“. Това съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

На срещата присъстваха зам.-областният управител Иванка Петкова, главният секретар Георги Янев, зам.-кметът по транспорта на Община Пловдив Тодор Чонов, зам.-кметът на Община Асеновград Стоян Димитров, кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов и Пламен Вълков, директор на ОП „Организация и контрол по транспорта“ към Община Пловдив.

Създаването на редовната автобусна линия по маршрута се обуславя от  необходимостта от осъществяване на обществен превоз за пътуващите. Тя трябва да бъде редовна, с разписание, съобразено с пристигащите и заминаващите полети, стана ясно от съобщението. Необходима е и заради заявките от нискотарифната компания „Уиз еър“ за полети от и до летища Лутън, Дортмунд и Меминген, които се очакват от 3 ноември тази година. Очертава се летище „Пловдив“ да обработва по 10 полета седмично, което е близо 6 000 пътници месечно.

Областният управител препоръча летището да обяви конкурс за таксиметрови фирми по модела на летище „София“, с които да се допълни обслужването, казват от пресцентъра.

„Срещата се оказа съвсем навременна, тъй като от вчера има решение за вливане на летище „София“ към летище „Пловдив“. Очакват се около 30 милиона лева, които ще бъдат инвестирани в подобрение на инфраструктурата, включително и за изграждането на карго терминал, с какъвто аеропортът към момента не разполага.“, обяви Лъчезар Миленчев, изпълнителен директор на летище „Пловдив“.