тест

 

Пловдивска университетска болница разполага вече с нова апаратура, чрез която ще предложи PCR тестове, които могат да разграничат Делта от Омикрон варианта на коронавируса. Изследванията ще могат да се извършват от 25 януари-вторник. Цената ще бъде като на стандартните PCR тестове, резултатите тук ще са готови в рамките на 3 часа.

Наличието на подобни резултати ще бъдат изключително полезни, тъй като ще дадат яснота какви могат да бъдат евентуални усложнения при заболелите, твърдят от ръководството на болницата. От там информират, че  в момента Делта и Омикрон в Пловдивска област вървят паралелно. Заетите интензивни легла се движат в интервала между 75 и 80 процента. Надеждите на специалистите са  Делта вариантът все повече да отстъпва, тъй като с изместването му интензивните легла ще се освободят.

„Пациентите с Омикрон са в пъти повече. Потвърждава се изводът, че той е с много сериозен контагиозен индекс, но протича доста по-благоприятно за самия пациент. Мястото на поражение на Омикрон са носът, носоглътката, фаринкса и до ларинкса. Тоест, той обхваща горните дихателни пътища и протича в рамките на една хрема, кашлица, главоболие, умора, много сериозна болка в гърлото и понякога загуба на глас. За разлика от Делта варианта, който галопираше надолу по бронхиалното дърво и се демонстрираше с пневмония. Пневмонията е тази, която се задълбочаваше и впоследствие преминаваше в много тежки картини и водеше до смърт”. Това съобщи проф. д-р Илиан Дойков.