Истинска тапа се образува днес в близост до Пазарджишко шосе в Пловдив. Причината бе, както Ви съобщихме вчера, протест на строителния бранш. Първоначално бе съобщено, че на територията на пловдивска област ще се затвори и Асеновградско шосе, но протестни действия днес тук нямаше. А паралелно се работеше на Околовръстния път на Пловдив – строителите там заявиха, че подкрепят протестните действия, но трябва да се свърши и работата на терен, за да може пътната отсечка да бъде готова до края на септември.

На 12-ти юли стартираха ремонтните дейности на Околовръстния път на Пловдив в участъка между „Пещерско шосе“ и „Коматевско шосе“. Работата тук е част от цялостното обновяване на 14 километра от натовареното трасе. И докато от „Европейски пътища“ работят интензивно в този участък, на пътя Първомай-Асеновград машините бяха изтеглени и именно липсата на средства са предполагаемата причина за преустановената работа.

А след приключване на едночасовия протест днес Българска браншова камара „Пътища“ излезе със становище, в което се казва следното:

„Хиляди служители в цялата страна се включиха в Националния протест на отрасъла. Представителите на сектора бяха категорични, че сме свидетели на опити да се внушават неистини с политически цели. Решението дали има изрядни и неизрядни фирми е в ръцете на компетентните органи. Не приемаме да се издават политически присъди от представители на властта със съмнителна експертиза. Във връзка с обвиненията, че пътно-строителните фирми искат продължаване на договорите за поддържане и текущ ремонт, от ББК “Пътища” заявиха, че всички компании настояват държавата веднага да прекрати договорните им отношения и да проведе нови процедури. Животът и здравето на всички ползватели на пътната мрежа са най-важни, а управляващите с лека ръка ги пренебрегват. Това е недопустимо, категорични са строителите“.

Протести имаше днес на възлови точки в страната, те следва да продължат до края на работната седмица.