Църквата в с. Бачково се нуждае от спешен ремонт на покрива и камбанарията. Ето защо в асеновградското село се организират благотворителен събор и базар с цел събиране на средства за започване на ремонтни дейности. 

 

През далечната 1846 година е започнало изграждането на храм „Св. Атанасий“ в с. Бачково. Две години по-късно той е завършен. Църквата е построена с помощта на почти цялото местно население, като някои са се включили със средства, а други – с доброволна помощ, разказа пред нашата камера кметският наместник на селото Христо Калчев. Той заяви, че няма сведения през последните години да е правен по-основен ремонт на храма, особено на камбанарията, която вече е силно компрометирана и дори е опасно да се преминава под нея, тъй като е възможно да паднат парчета мазилка.Така се решава, по инициатива на кметството и на НЧ „Просвета“, да се организира благотворителен събор, както и базар, с цел събиране на средства за осъществяване на необходимия ремонт.

Програмата започна още вчера, но основните събития ще бъдат днес, в събота. Преди обяд е предвидена арт работилница за деца, откриването на празника ще е в 18:30 ч., тогава ще бъде представен и базарът, разположен в сградата на кметството. На него могат да бъдат открити най-различни артикули, като паралелно всеки може да разгледа и етнографската сбирка с народни носии, чанове и стари предмети от бита на българина. Съборът ще продължи с много музика и празнична заря.

А след църквата, Христо Калчев ни показа и един от параклисите в селото, който е ремонтиран по подобен начин – с помощта на хората. Параклис „Св.Петка“ е реновиран отвън и отвътре, в двора е изградена чешма, има и поддържана градинка. Още един параклис,  на 20-тина минути пеша от Бачково, също е ремонтиран скоро с доброволен труд, като там се е наложило материалите да бъдат носени и на гръб.

Всичко това показва, че хората откликват на подобни каузи и благодарение на тяхната съпричастност параклисите се запазват за поколенията. Сега от кметството в с. Бачково се надяват, че с помощта на благотворителния събор днес, ще бъдат събрани средствата за ремонта и на църквата.